Csokoládé,
lehetőség az egészségre
A szó szoros értelmében több tucat tanulmány bizonyítja a kakaófogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatását, ami a fekete csokoládé fő összetevője. A kakaó számos tápanyagot tartalmaz, úgy mint B-vitaminokat, rezet, kalciumot, vasat, magnéziumot és E-vitamint. Még lenyűgözőbbek azonban az egészséget magas szinten elősegítő növényi tápanyagai, amelyek nagy mértékben felelősek a kakaó antioxidáns képességeiért.
Antioxidáns vegyületek számos különböző ételben találhatóak, leginkább a színgazdag növényekben és gyümölcsökben. A bizonyítékok arra engednek feltételezni, hogy minél sötétebb a héj, annál több benne az antioxidáns. Ugyanez igaz a csokoládéra is – minél keserűbb vagy sötétebb a kakó, annál több benne az antioxidáns vegyület.
A kakaó gazdag a flavonoloknak nevezett antioxidáns flavonoidokban, ilyenek például a procianidinek, epikatekinek és katekinek. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akiknek a vérében magas szintű a flavonoid-tartalom, kisebb az esélyük a szívbetegségekre, a tüdő- és prosztatarákra, asztmára és diabetes-re. Azt, hogy a flavonoidok ilyen mértékben csökkentik a különböző betegségek kialakulásának kockázatát, számos jótékony tulajdonságuknak köszönhetik: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, rák- és vírusmegelőző tulajdonságaik vannak.